Tof maar toeristisch: The Golden Circle in IJsland

The Golden Circle in IJsland. Het kan best eens het drukste deel van IJsland zijn, want werkelijk iedereen bezoekt (een deel van) de bezienswaardigheden aan de Golden Circle, hetzij met eigen (gehuurd) vervoer, hetzij met een excursie. Het is vanuit Reykjavik ook prima in één dag te doen en zelfs al ben je maar kort in IJsland, op deze manier krijg je wel een kleine indruk van de prachtige en bijzondere natuur die je op niet veel plaatsen in de wereld treft (wist je dat er in Ijsland amper bomen zijn? Men zegt ook wel: “if you get lost in an Icelandic forest, just stand up.” Vroeger stonden er wel bomen in IJsland, maar deze zijn grotendeels gekapt voor bouw en brandhout. De grond in IJsland moedigt bomengroei ook niet aan, al zie je tegenwoordig wel dat er voorzichtig wat bomen geplant worden, maar vooralsnog blijft het grotendeels bij struiken. Mossen komen wel veel voor, vooral op vochtige plaatsen). De gehele Golden Circle route is in zo’n drie uur te rijden, met Reykjavik als begin en eindpunt, waarmee je nog voldoende tijd hebt om de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken.

Onderweg is er meer dan genoeg te zien…

De “verplichte” stops op de route zijn Þingvellir National Park, de Strokkur geiser en de Gulfoss waterval. Hier zie je dan ook de meeste mensen lopen, maar er zijn onderweg nog meer bezienswaardigheden en met een beetje mazzel heb je deze geheel voor jezelf.

Tip: de meeste excursies vertrekken rond hetzelfde tijdstip. Wil je wat meer rust, ga eerder of later weg, draai de route om door bij de Gulfoss waterval te beginnen, blijf langer in Þingvellir National Park, of plan extra stops in.

Þingvellir National Park
Þingvellir is één van de drie nationale parken in IJsland en dit park is historisch gezien erg belangrijk. Tevens vind je hier de Midden-Atlantische rug, de scheiding tussen het Noord-Amerikaanse continent en het Euraziatische continent. Jaarlijks verschuift de vlakte hier 1 à 2 centimeter met als gevolg de Almannagjá kloof, een diepe kloof van 16 km lang, inmiddels flink wat meters breed en plaatselijk zo’n 30 tot 40 meter diep, waar je doorheen kunt lopen. In 930 werd bij Þingvellir het Alding opgericht, de plek waar jarenlang voor de bevolking zaken van (levens)belang werden geregeld, maar in 1800 werd het parlement naar Reykjavik overgebracht. Toch blijft Þingvellir nog altijd belangrijk bij (historische) gebeurtenissen. Zo werd hier bijvoorbeeld op 17 juni 1944 IJslands onafhankelijkheid uitgeroepen. Þingvellir is erg druk bezocht en is ook goed te bezoeken voor mensen die slecht ter been zijn. Er zijn meerdere parkeerplaatsen, maar je moet wel een kleine vergoeding van 500 ISK betalen. Je kunt die dag dan wel overal in het park parkeren, zodat je kleine stukjes kunt lopen en dan met de auto naar de volgende parkeerplaats kunt rijden. Nabij het bezoekerscentrum zijn de meeste toeristen te vinden, hoe verder je het park in loopt, hoe rustiger het wordt. Zeker ook een bezoek waard is de Öxarárfoss. Je kunt nabij de waterval de auto parkeren, maar je kunt ook lopen vanaf de parkeerplaats bij het Visitor Centre. Het is ongeveer 3 km lopen heen en terug en dat red je binnen het uur, mits je geen fotostops inplant (maar dat ga je ongetwijfeld wel doen).

Bruarfoss waterval
Destijds nog amper bezocht, maar sinds de opkomst van de social media heeft deze waterval ontzettend veel bekendheid gekregen en moet je de waterval wellicht delen met andere toeristen. Wij hoefden dat nog niet en buiten het feit dat de waterval ontzettend mooi was om te zien, was het feit dat we deze geheel voor onszelf hadden wel de kers op de taart. De waterval is niet hoog, de waterval is niet ontzettend imposant, maar het water is zo fel blauw dat juist dat de waterval speciaal maakt. In de omgeving van de waterval staan een aantal vakantiehuisjes aan de weg Brekkuskogur. In het verleden parkeerden vele toeristen de auto daar, om zonder toestemming via privéland naar de waterval te lopen. Omdat de waterval steeds bekender werd, er steeds meer mensen op af kwamen en de bewoners steeds meer overlast ervaarden is deze weg gesloten. De officiële wandelroute loopt langs de rivier. Net over de brug kun je parkeren en dan loop je langs de rivier. De kans is zeer groot dat het pad flink modderig is, dus pas je schoeisel hier op aan. Heen en terug is het ongeveer 6 km lopen. De hike is min of meer vlak en je doet er ongeveer 2 tot 2.5 uur over, waarbij je ook langs twee andere watervallen loopt. Ook deze hebben het mooie blauwe water, maar denk niet dat dat de Bruarfoss al is. De Bruarfoss is groter en er loopt een bruggetje over de rivier heen, waar vanaf je ook foto’s kunt maken. Wij liepen destijds via een vakantiepark te bereiken via de weg Midhusaskogur. Ergens tussen de huisjes kon je met een trappetje het hek over en liep er een goed, maar smal wandelpad richting de waterval. Ik meen dat de route naar de waterval op splitsingen ook aangegeven was. Of deze route nu nog steeds toegankelijk is weet ik niet.

Het wandelpad. Smal, broek nat tot aan de knieën, maar het was het helemaal waard!

Strokkur geiser
Deze geiser is nog altijd actief. Elke 5 tot 10 minuten spuit het water metershoog de lucht in. Het water lijkt heel rustig, opeens spot je een beweging en voordat je het door hebt, spuit het water de lucht in. Bijzonder om te zien, zowel van dichtbij, als van een afstandje.

Tip: Het waait redelijk vaak en vaak ook redelijk hard in IJsland, kijk waar de wind vandaan komt en ga dus niet met je neus in de wind staan, tenzij je een heel erg nat pak wilt halen.

Het gebied rondom de geiser is geothermisch zeer actief. Er liggen ook wat heet water poeltjes en je ziet de damp uit de grond op stijgen. Blijf voor je eigen veiligheid op het pad.

Gulfoss waterval
Een bijzonder mooie waterval (maar daar heeft IJsland er wel een paar meer van), die in twee trappen die bijna haaks op elkaar staan zo’n 32 meter naar beneden valt. Je kan tot erg dicht bij de waterval komen, maar pas wel op. Door de spray kan het glad zijn en uitglijden is zo gebeurd. Is het zonnig weer en kom je op het juiste tijdstip, dan kan de waterval maar zo voorzien zijn van een regenboog.

Faxi waterval
Heel indrukwekkend is deze waterval niet, maar je hoeft er ook weinig moeite voor te doen. Vanaf de parkeerplaats is het slechts een paar minuutjes lopen naar de ongeveer 100 meter brede en 7 meter hoge waterval. Tevens vind je hier een zalmtrap, zodat de zalmen makkelijker stroomopwaarts kunnen zwemmen. Misschien zie je er wel één stroomopwaarts springen.

Kerid krater
Een bijzonder mooie vulkaan krater, inclusief blauw gekleurd meertje, die je zowel boven als onderlangs rond kunt lopen. Tevens is dit een stop die door tours ook regelmatig wordt aangedaan. De krater is nog relatief jong, “slechts” een jaar of 3000 oud, wat er tevens voor heeft gezorgd dat de kraterwand een rode kleur heeft, wat heerlijk contrasteert met de groene mossen. De oudere kraterwanden zijn veelal zwart van kleur. De krater is zo’n 55 meter diep en 170 meter wijd. De prachtige blauwe kleur van het meer komt door mineralen in het water. Deze zorgen ervoor dat verschillende meren verschillende blauwtinten kunnen hebben. De parkeerplaats ligt op vrijwel gelijke hoogte met de kraterrand, waardoor deze ook goed te bezoeken is voor mensen die slecht ter been zijn. De krater is wel de enige attractie aan de Golden Circle waar een kleine toegangsprijs geldt van ca 400 ISK. Dit omdat de krater op privéland ligt en de eigenaren op deze manier het land kunnen onderhouden, zodat men ook in de toekomst de krater kan bezoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s