Time to Tortuguero

Tortuguero is een prachtig natuurreservaat in het noord oosten van Costa Rica. Het is één van de populairste bestemmingen in Costa Rica, maar tegelijkertijd ook niet heel makkelijk om te bereiken, omdat je niet met de auto naar Tortuguero kunt. In dit blogbericht vertel ik je hoe je in Tortuguero komt en wat je er allemaal kunt beleven. Veel leesplezier!

Hoe kom je er?
Maar goed, hoe kom je er dan wel? Zoals er vele wegen naar Rome leiden, leiden er toch ook vele wegen naar Tortuguero.
Allereerst is er een vliegveldje. Vanaf San José vliegen Nature Air en Sansa verschillende keren per dag naar Tortuguero. De vluchtduur bedraagt zo’n 30 minuten. Vlieg je vanaf een ander vliegveld, dan zul je eerst naar San José moeten. De kosten om naar Tortuguero te vliegen zijn aan de prijs, maar het is veruit de snelste manier. Wel mis je op deze manier de prachtige boottocht, daarover verderop meer.

Dan met de huurauto. Je kunt een groot deel van de route met de huurauto afleggen. Op 2 plaatsen kun je vervolgens op een boot stappen richting Tortuguero. De meeste mensen zullen de auto parkeren bij La Pavona en daar een boot nemen, maar ook bij Moin (nabij Limon) kun je een boot naar Tortuguero nemen. La Pavona is veruit het populairst. Hier is ook een restaurant te vinden, bij Moin is niet zoveel te beleven.
Er zijn kosten verbonden (ca $10 per dag) om je auto een aantal dagen te parkeren bij La Pavona of Moin, dus moet je de afweging maken of het de kosten waard zijn. Je betaalt tenslotte ook al de autohuur, terwijl je auto ongebruikt in de stalling staat en jij op ontdekkingstocht gaat in Tortuguero.

Heb je geen huurauto tot je beschikking, dan kun je ook gebruik maken van het OV, maar dit is vrij complex. Natuurlijk is het wel de goedkoopste optie, maar het kost ook de meeste tijd.

De “haven” bij La Pavona

De boot vanaf La Pavona vaart 4x per dag. Om 7.30, 11.00, 13.00 en 16.30 uur kun je richting Tortuguero gaan. Terug naar La Pavona zijn er ook vier afvaarten: om 5.30, 9.00, 11.00 en 14.45 uur. De kosten zijn $3 p.p. en het meenemen van bagage kost $ 2 p.s. Je zal ruim een uur onderweg zijn, door een prachtige omgeving. Hou je ogen en oren open, want je zult dieren zien en horen.

Vanaf Moin is de tocht een stuk langer. Er staat zo’n 3 tot 3.5 uur voor, ook weer door een prachtige omgeving waar je ook weer je ogen en oren open wilt houden voor alles wat er te zien en horen is. Deze haven wordt beduidend minder vaak gebruikt en er gaat dan ook geen publieke boot richting Tortuguero. Natuurlijk zijn er genoeg locals die je naar Tortuguero willen brengen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan en je zult moeten onderhandelen over de prijs.

Natuurlijk zijn er ook shared shuttles (je kan ongetwijfeld voor een meerprijs ook een privé shuttle boeken) die je naar Tortuguero kunnen brengen. Caribe Shuttle is een bekend bedrijf dat shared shuttles verzorgt. Zij bieden reizen aan vanuit San José of Arenal voor ca $ 55 enkele reis en vanuit Puerto Viejo en Cahuita voor ca $ 78 enkele reis.
Vanuit San José en Arenal stap je op een boot in La Pavona, welke je naar Tortuguero brengt. Vanuit Puerto Viejo en Cahuita vertrek je per boot vanaf Moin.

Vertrekpunt in Moin

Wij zijn vanuit Puerto Viejo met Caribe Shuttle naar Moin gegaan en werden daar op een boot gezet. Het was een gedeelde shuttle, maar niemand deelde onze plannen, dus hadden we zowel de shuttle bus, als de boot helemaal voor onszelf. Onderweg wees de gids ons op verschillende dieren en maakten we even een korte stop om de benen te strekken. Na deze prachtige boottocht waar we onze ogen uit gekeken hebben, genoten hebben van de prachtige natuur en onder andere krokodillen, apen, vogels en andere dieren hebben gezien, meerden we ruim binnen de drie uur aan in Tortuguero.

Varen tussen de prachtige natuur richting Tortuguero

Terug vanuit Tortuguero hebben we de publieke boot naar La Pavona gepakt, waar onze huurauto klaar stond en hebben we onze reis door Costa Rica verder vervolgd. Die boot was trouwens nog wel een avontuur, want verscheidene keren stopte de motor ermee en lagen we stil in het water om ons heen te kijken (dat was niet vervelend overigens, want ook de deze route was prachtig). Gelukkig werd de motor elke keer weer aan de praat geholpen en kwamen we uiteindelijk aan in La Pavona.

De reis naar La Pavona was al net zo mooi en indrukwekkend

Waar verblijf je?
Tortuguero is super toeristisch, dus er zijn meer dan genoeg accommodaties. Van klein, basic en goedkoop, tot groter, luxe en duur. De wat grotere, luxere accommodaties liggen vaak iets buiten het plaatsje. Bij een aantal ga je met een shuttleboot van en naar Tortuguero. Dit zit vaak bij de prijs van je overnachting in, maar dat hoeft niet altijd.

Helaas ontbreekt mij het budget om heel erg luxe te doen. Bovendien ben je zo weinig in je accommodatie dat het me eigenlijk weinig uitmaakt of het heel luxe is of vrij basic. Een fijn bed, schone accommodatie en een (gedeelde) keuken zijn dingen die ik voornamelijk op prijs stel. En bij voorkeur geen party place. Wij kwamen uit bij kleinschalige, maar mooie Aracari Garden Hostel, in het kleine centrum van Tortuguero. Ze hebben 9 kamers, 7 privé kamers en 2 dorms voor maximaal 6 personen. Er is een ruime gedeelde keuken en een mooi aangelegde tuin. Het was een paar stappen naar het strand, een paar stappen naar de restaurants en winkeltjes en een paar stappen naar het national park. Ideaal.
Het voordeel van Aracari Garden Hostel vond ik overigens dat je er ook gelijk excursies bij kon boeken. Door daar te boeken ga je ook nog eens met een kleine groep op stap wat ik ook wel prettig vind.

Wat is er te doen?
Veel. Heel veel.

Schildpadden toer
Allereerst natuurlijk datgene waar Tortuguero om bekend staat. De schildpadden. Je kan een schildpadden tour boeken waarbij je ’s avonds op het strand kijkt naar de schildpadden die aan land komen om eieren te leggen.

Let op: De schildpadden toer is seizoensgebonden. Tussen juli en oktober komen de schildpadden aan land om hun eitjes te leggen. Deze toer mag je niet zelfstandig doen. Je moet met een gids op pad. Draag donkere kleding en fotograferen is ten strengste verboden om de schildpadden zoveel mogelijk in alle rust eieren te laten leggen.

Er zijn 2 momenten waarop je kunt kijken. Om 20.00 en 22.00 mag je richting het strand. Dit wordt toegewezen door de rangers van het national park en hier heeft de organisatie van de tour ook geen invloed op. Ze proberen zo goed mogelijk om een balans te vinden tussen de rust voor het dier en het bezichtigen door de toeristen. Je mag daarom na 18.00 uur ook niet meer het strand op. De excursie gaat naar een beperkt gedeelte van het strand, maar over een grote breedte komen schildpadden aan land. Ook vlakbij de accommodatie zagen we schildpadden sporen.

Goed, terug naar de excursie. Gelukkig zaten we in de groep die om 20.00 mocht vertrekken. Het zou sowieso al een korte nacht worden, aangezien we de volgende ochtend om 6.00 uur present moesten staan voor de kano tocht, maar die 2 uur extra slaap was wel erg fijn!
Omdat wij via de accommodatie geboekt hadden, vertrokken we vanuit daar. Een wandeling door het dorp, richting het verzamelpunt. Tot daar mocht je zonder problemen foto’s maken en schijnen met een zaklamp. Vervolgens was het wachten. En word je groepsgewijs naar het strand geleid en is het weer wachten. Hier dus geen licht meer, behalve het maanlicht en een lampje van de gids.

Maanlicht. En een gebied dat weinig tot geen lichtvervuiling kent. Ik heb nog nooit ZOVEEL sterren in de lucht gezien. Prachtig.

Er lopen gedurende de avond rangers rond welke alles in de gaten houden. Zij geven ook aan of je het strand op mag en waar je mag gaan kijken. Het kan dus soms lang wachten zijn, schildpadden laten zich tenslotte niet voorspellen, maar wij hadden mazzel en mochten na ongeveer 20 minuten het strand op.
Je kunt drie verschillende momenten zien. Het aan land komen van de schildpad, het graven van het nest en het leggen van de eieren en tot slot het camoufleren van het nest. Dit alles dus in het maanlicht en door de gids die bij schijnt met zijn speciale lamp, welke de schildpadden niet stoort.

The day after, duidelijk sporen van schildpadden die aan land zijn gekomen en een nest hebben gemaakt.

Wij hadden de eer te mogen kijken hoe een reusachtige leatherback schildpad haar eieren legde. In stilte en vol ontzag stonden we toe te kijken hoe ze, ogenschijnlijk ongestoord door ons, het nest maakte, en vervolgens eieren legde. Per nest zo’n 100 tot 120 eieren. Daarna ging ze het nest dichtgooien met zand en camoufleren. Dat wil eigenlijk zeggen dat ze er struiken en blaadjes enzo overheen legt en ergens anders een nep nest maakt, om roofdieren voor de gek te houden, zodat de eitjes veilig liggen. Dat is voor de schildpad een heel inspannend proces en het duurt zeker 1 tot 2 uur voordat ze daarmee klaar is. Toen we wilden gaan, was er net een Green Sea schildpad aan land gekomen, maar deze bedacht zich en draaide zich om, terug naar de zee. Ze zou het later nog eens proberen als ze het moment beter achtte.

Deze tour was echt zo’n bijzondere ervaring. Zeker als je bedenkt dat van alle gelegde eitjes door één schildpad, er maar één schildpadje volwassen wordt en dat er een flink aantal jonge schildpadjes niet eens de zee halen. Dit ene schildpadje zal, als ’t een vrouwtje is natuurlijk, ook weer terugkomen naar het strand van Tortuguero om daar haar eitjes te leggen, want de schildpadden blijven het strand waar ze geboren zijn trouw.

Overigens, als je in oktober gaat, heb je ook kans om de jonge schildpadjes geboren zien te worden. De eitjes komen namelijk na een week of 8 tot 10 uit en dit kan gewoon gedurende de dag gebeuren. De jonge schildpadjes graven zichzelf een weg naar boven als de tijd rijp is en gaan dan op weg naar zee. Mocht je dit zien gebeuren, kijk en geniet. Ga de kleine schildpadjes vooral niet oppakken. Door over het strand te lopen richting de zee vergaren zij de informatie die ze nodig hebben om hopelijk in de toekomst weer terug te komen om eieren te leggen. Is het schemerig of donker, zorg dan voor zo weinig mogelijk licht vervuiling, zodat de diertjes niet gedesoriënteerd raken en de verkeerde kant op gaan. Ze gaan namelijk naar wat voor hen de lichtste plek is en vaak is dat de zee die door het maanlicht wordt verlicht, maar ook net zo vaak is dat onnatuurlijk licht door bebouwing. En helaas is licht vervuiling een grote oorzaak dat de kleintjes met enige regelmaat de verkeerde kan op gaan.

Zie ook deze fotoreportage vanuit Bonaire. Hier kwam een nest uit dat zich vlak bij het vliegveld bevond. Om te voorkomen dat de kleintjes richting het vliegveld zouden gaan, wat vaak een baken van licht is, werd een menselijke haag gevormd, zodat de jonge schildpadjes geen andere kant op konden dan richting het water. Erg indrukwekkend.

Boottocht
Natuurlijk ga je in Tortuguero het water op voor een boottocht door de jungle. Vanuit de accommodatie liepen we richting het national park, waar we nog even een entreekaart moesten kopen à $ 15,- p.p. Je entreekaart is overigens gedurende de dag geldig, dus als je zin hebt, kun je na de toer of later op de dag nog het park in lopen voor een wandeling.

Het was vroeg, heel erg vroeg, maar het was het meer dan waard!

De boottocht kan zowel gedaan worden met een kajak als met een kano. Wij gingen met een kano en behoudens de gids zat er nog één ander koppel aan boord. Of we wel even mee wilden helpen peddelen. Nou vooruit dan maar. Bij andere bootjes was de gids alleen aan het peddelen, maar het was wel zo leuk om mee te helpen, terwijl hij druk aan het vertellen was en allerlei soorten dieren spotte. Vraag me niet hoe hij het voor elkaar kreeg, want apen vallen met hun gespring over takken wel op, maar een leguaan die op een boomtak ligt te chillen en door zijn schutkleuren amper opvalt, of een krokodil die een piepklein stukje boven het water uit komt, zijn niet zo makkelijk te spotten.

Enkele van de gespotte dieren tijden de kano excursie

Hiken
Er zijn verschillende wandelingen te doen. Zo kun je onder andere Turtle Hill beklimmen. 10 minuutjes met de boot vanaf het dorpje en dan is het nog een uur of 2 totdat je bovenaan staat waar je van het uitzicht kunt genieten.
De El Gavilan route start bij Cuatro Esquinas, één van de drie kantoren in het park. Deze bevindt zich aan de zuidkant van het dorpje. De wandeling is ongeveer 2 km lang en niet moeilijk. Het pad kan wel flink modderig zijn. Je loopt hierbij ook richting het strand.

Het strand
Het strand van Tortuguero is mooi, maar niet echt paradijselijk. De stroming is ook vrij sterk, waardoor zwemmen niet aangeraden wordt. Wel kun je er lekker relaxen. Haal in het dorpje voor een dollar een pipa fria bij een stalletje, haal wat lekkers bij de bakker en je komt je dag wel door. Verder kun je ook een eindeloos stuk lopen en ben je in het juiste seizoen in Tortuguero, dan zie je dus misschien wel baby schildpadjes uit het nest omhoog klauteren en richting de zee gaan.

Het strand van Tortguero, zeker niet het mooiste strand in Costa Rica!

Nachttour
Wanneer het geen schildpadden seizoen is, kun je ook op een nachttour gaan. De gids zal je dan wijzen op allerlei dieren die bij mij in de categorie: iieehh, eng, vallen. Zo kun je onder andere kikkers, slangen en spinnen zien.

Het dorpje
Het dorpje stelt niet zo veel voor. Er is eigenlijk één ‘hoofdstraat’. Hier bevinden zich ook de winkeltjes, restaurantjes, cafeetjes etc.
Wij hebben heerlijk geluncht bij de Dorling Bakery. Hun bananenbrood is overigens ook een aanrader!

De lokale groenteboer, een lokale, lieve bewoner, heerlijke pannenkoekjes bij de bakkerij en je pipa fria neem je gewoon mee naar het strand!

Ziplinen
Aerial Tours Tortuguero biedt een zipline tour aan. Een klimmuur, 11 platforms, 4 hangbruggen, 7 lijnen en een ‘tarzan swing’. De kosten bedragen ca $ 35,- p.p. en je zal ongeveer een uur een leuke adrenaline kick beleven.

Klik op één van de galerij foto’s om deze te vergroten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s