Autohuur, waar moet je op letten?

Rondreizen zijn erg in trek. Je ziet in relatief korte tijd veel van een land. Het hebben van een huurauto is dan ook een heerlijke manier om een land te ontdekken. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt.
Reis je daarentegen met een georganiseerde groepsreis, dan hoef je je eigenlijk nergens zorgen over te maken. Je stapt in de bus, krijgt negen van de tien keer een heleboel informatie over de omgeving, terwijl je heerlijk uit het raam kunt kijken en alles in je op kunt nemen. Dat mis je natuurlijk in een huurauto en dan nog moet je natuurlijk nog opletten op het verkeer waardoor je misschien minder aandacht hebt voor de omgeving waar je door rijdt.

Toch heeft een huurauto mijn voorkeur, omdat je dus de vrijheid hebt. Met een georganiseerde groepsreis stop je bij de bezienswaardigheden voor een bepaalde tijd. Maar stel nou dat deze bezienswaardigheid mij totaal niet interesseert? Dan zit ik misschien wel een uur om me heen te kijken en de minuten af te tellen totdat we weer in de bus kunnen stappen. En op andere plaatsen maak je misschien een korte fotostop, terwijl er daar in de omgeving juist zoveel te doen is en je liever wat langer had willen blijven.
Natuurlijk kun je ook je gebruik maken van het OV tijdens je rondreis. Dat is meestal een stuk goedkoper dan het huren van een auto, maar kost vaak meer tijd, meer uitzoekwerk en kan minder comfortabel zijn.

Daarom: #TeamHuurauto.

Noorwegen; een Nissan Qashqai. Natuurlijk in een prachtige omgeving

Maar, waar moet je nu op letten bij het huren van een auto? De voorwaarden zijn vaak zo uitgebreid en onduidelijk omschreven dat je geen flauw idee hebt bij welk verhuurbedrijf je nu het beste terecht kunt.
Hieronder enkele tips voor het huren van een auto en natuurlijk geldt dat je je het beste tóch over die complexe voorwaarden kunt buigen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je voor de verhuurbalie staat of tijdens je reis.

Kijk welke auto bij je past
Ga je rondreizen, of ga je de omgeving verkennen vanuit één plaats? In het eerste geval wil ik altijd dat mijn bagage achterin past. Ik wil niks zichtbaar in de auto laten liggen. In de meeste landen zal je koffer, als deze op de achterbank staat echt niet uit de auto gejat worden, maar je moet gelegenheidsdieven ook niet de kans geven door iets zichtbaar in je auto te laten liggen, terwijl jij op pad bent.

Dat was bijvoorbeeld in Costa Rica wel een uitdaging. Omdat wij in het regenseizoen gingen werd aangeraden een 4×4 te huren. Die hebben in de meeste gevallen geen hoedenplank, dus de bagage lag zichtbaar achterin. In Costa Rica zijn vele gelegenheidsdieven die je auto openbreken, zelfs als je alleen maar je jas op de achterbank laat liggen. Want wie weet wat er in de jaszakken zit?
Maar goed, onderweg wil je natuurlijk ook wel eens stoppen. Even de benen strekken door een stukje te lopen, of iets bezichtigen. Dat hebben we in Costa Rica opgelost door of om en om te gaan als het een korte stop was, waarbij één van ons in de buurt van de auto bleef, of eerst de bagage af te leveren bij de accommodatie en daarna weer op pad te gaan, of als het route technisch echt niet uit kwam, gevraagd bij een nabij gelegen accommodatie vragen of je daar je bagage een paar uur achter mag laten. De meesten begrijpen het volkomen en het is dan ook geen probleem, zeker niet als je het van te voren via mail even vraagt.
Eventueel kun je op ‘bewaakte’ parkeerplaatsen de persoon die de boel in de gaten houdt een extraatje toestoppen om jouw auto net even wat meer in de gaten te houden.
Overigens, achteraf bezien hadden wij het in Costa Rica ook prima zonder 4×4 afgekund, het weer was dusdanig goed dat we de 4×4 niet in hoefden te schakelen, zelfs niet toen we Monteverde bezochten en we een enorme tropische plensbui op ons dak kregen.

Costa Rica; een Hyundai Tucson

Reis je vanuit één plaats en keer je elke avond weer terug in je accommodatie, dan kun je het wellicht af met een kleinere auto. Je zal dan in de regel alleen van en naar het vliegveld reizen, waarbij (een deel van) de bagage prima op de achterbank gezet zouden kunnen worden. Wanneer je op pad gaat, heb je meestal alleen een rugzak mee. Een kleinere auto is vaak goedkoper om te huren en zuiniger in verbruik.
Rijd je echter veel in de bergen, dan kan het toch raadzamer zijn een wat grotere auto te huren. Een sterkere motor hoeft bergop minder hard te werken en is daardoor zuiniger dan een kleine auto met minder krachtiger motor die vol aan de bak moet.

Welke verzekering neem je?
Voor mij een no brainer, ik kies er altijd voor om allrisk verzekerd te zijn (hoewel je ook dan nog uitzonderingen kunt hebben met bijvoorbeeld ruit- en/of bandenschade, kijk dit dus goed in de voorwaarden na!), want ik heb geen zin in gedoe. Natuurlijk zal het meestal goed gaan en lever je de auto schadevrij weer in, maar het is natuurlijk heel zuur als er wel iets gebeurt en je bent niet all risk verzekerd.

In Nieuw Zeeland hadden we, zoals altijd, onze auto ook weer all risk verzekerd en dat was maar goed ook. Want op weg naar Queenstown kwamen we een vrachtwagen tegen. Ik heb geen idee of hij iets van zijn lading verloor, of dat hij met zijn banden iets wat op de weg lag naar ons schoot, maar in ieder geval kwam er iets groots en zwaars tegen onze voorruit aan, met een enorme ster als gevolg. Iets waar je zeker niet je hele vakantie mee door gaat rijden. In Queenstown had het verhuurbedrijf gelukkig een kantoor en doordat we all risk verzekerd waren, konden we eenvoudig de auto omruilen voor een andere en kregen we geen rekening gepresenteerd.

Oeps, da’s niet best.

Direct bij de verhuurder of via een derde partij huren?
Tegenwoordig heb je vele vergelijkingssites voor autohuur, bijvoorbeeld Sunny Cars, Cardelmar en RentalCars. Bij de laatste twee zie je bij welke partij je huurt, bij Sunny Cars weet je dat niet op het moment van boeken, maar daar zitten al wel alle verzekeringen bij de prijs inbegrepen. Je zou bij Sunny Cars dus een auto kunnen huren via een verhuurder die een slechte naam heeft en waar je, als je van tevoren had geweten dat je daar zou huren, liever een andere auto, bij een ander bedrijf had gehuurd.

Als je via een derde partij huurt, kun je een stuk goedkoper uit zijn dan wanneer je rechtstreeks bij het verhuurbedrijf boekt, zeker als het op de verzekeringen aan komt. Nadeel is wel dat als er iets gebeurt, je met een tussenpartij te maken hebt en het dus een hoop extra gedoe kan opleveren. Ik boek regelmatig via Cardelmar. Ook hier kun je het volledige verzekeringspakket kiezen en ik weet dan bij welke verhuurder ik de auto huur.
Voor mij is het vooral het kostenplaatje dat de doorslag geeft. Zou het weinig tot niet uitmaken qua prijs, dan huur ik net zo lief rechtstreeks via de verhuurmaatschappij, maar meestal is het prijsverschil aanzienlijk.  

Canada; een Chevy. Downgrade, maar nog steeds aanzienlijk

De bekende bedrijven, of een lokale verhuurder?
Ik heb bij beiden gehuurd. Lokale verhuurders zijn vaak iets goedkoper, maar hebben wellicht ook een iets minder modern wagenpark, waarbij de auto’s meer kilometers op de teller hebben staan. Op zich maakt dit voor mij echt niet uit. In Nederland rij ik ook een wat oudere auto, dus vrijwel alle huurauto’s zijn voor mij een stap vooruit.

Zo huurden we op de Azoren een auto bij Ilha Verde, een lokaal bedrijf en kregen we een wanstaltige Honda Jazz met meer dan 50.000 kilometer op de teller, die niet vooruit te branden was, maar ons echt wel bracht naar waar we wezen moesten. De prijs was niet te evenaren en de service was prima. In Noorwegen daarentegen kregen we van Hertz een hagelnieuwe Nissan Qashqai, uitgerust met allerlei snufjes en foefjes, mee (gratis upgrade, maar ga er niet standaard vanuit dat je wel even een upgrade krijgt), met net 1000 km op de teller. We werden zeer vriendelijk geholpen en waren zo op weg in ons bakbeest.

Het grote nadeel van de kleine lokale verhuurders is vaak dat ze minder kantoren in een land hebben en niet altijd op de luchthaven zitten, maar vaak een stukje van de luchthaven weg, waarbij je met een shuttle opgehaald wordt van de luchthaven en weer terug wordt gebracht na het inleveren van de auto.
Als je iets hebt met de auto, kan het even duren voordat je hulp krijgt, terwijl de grote, internationale verhuurders vaak meer vestigingen hebben en snellere service kunnen bieden. Nogmaals, we hebben hier gelukkig nog niet vaak gebruik van moeten maken. Naast de ster in Nieuw Zeeland hadden we in Costa Rica een klein probleem toen de navigatie het begaf. Gelukkig konden we nog via de telefoon navigeren (maar dat vind ik niet fijn) en in de plaats waar we naartoe gingen zat een kantoor van de verhuurder. Zo was alles alsnog heel snel en eenvoudig opgelost door het meegeven van een nieuw navigatie systeem.

Kijk vooral ook naar de voorwaarden die de verschillende verhuurders hanteren. Gelden er leeftijdslimieten? Mag je een onbeperkt aantal kilometers rijden, zijn er uitsluitingen wat betreft wegen waar je met de huurauto niet op mag, moet je de auto vol getankt weer inleveren (doe je dat niet, dan krijg je een dikke prent die ver boven de benzinekosten ligt) en is een extra bestuurder in- of exclusief in de huurprijs? Etc, etc, etc.

Goed, ik heb dus zowel bij lokale verhuurders als bij de internationale verhuurbedrijven gehuurd en meestal naar tevredenheid. Voordat ik een huurauto boek, doe ik wel eerst research online naar de ervaringen die anderen hebben gehad met het bedrijf waar ik wil huren. En nu weet ik wel dat men eerder geneigd is een negatieve ervaring online te zetten dan een positieve, maar het geeft toch een beeld of ik bij een bedrijf wil huren of niet. En tot op heden zijn me de lokale verhuurders allen prima bevallen.

Ik kreeg een prima auto mee, soms een jaar of 4 oud en met wat meer kilometers op de teller, maar soms zaten er ook extra’s bij. Zo kregen we in Costa Rica bij Adobe Car Rental de navigatie voor weinig erbij, een simpele mobiele telefoon met wat beltegoed om in noodgevallen te gebruiken (kwam dus prima van pas toen de navigatie het begaf!) en een koelbox (waar we ook heel erg blij mee waren) en nog was het bedrijf één van de goedkopere om bij te huren.

Bij Thrifty in Zwitserland stond mijn geboekte auto niet klaar in Zürich. Zonder problemen kreeg ik een gratis upgrade naar een auto twee klassen hoger.

Zwitserland; een Hyundai i30 (had dus eigenlijk een Fiat 500 of vergelijkbaar moeten zijn…)

Daarentegen heb ik bij Hertz Canada weer een mindere ervaring gehad. Daar probeerden ze ons allerlei verzekeringen aan te smeren. “Nee dank u.” “Maar wat als…” “Néé, dánk u!” en werd er heel erg moeilijk gedaan over de auto die we hadden gehuurd. Waren problemen mee, auto was er nog niet, hoop geouwehoer, maar we konden wel een andere mee krijgen, met een open dak en véél luxer. Maar kleiner, dus een downgrade? “Nee mevrouw, dat ziet u verkeerd.” (Klopt, het was nog steeds een flinke auto, maar wél in een lagere categorie!).
Maar goed, we hadden dus de keuze om of te wachten voor een onbepaalde tijd om onze gehuurde auto te krijgen, of genoegen te nemen met een kleinere auto, met open dak, die verder overigens niet heel erg luxe was en geen refund, want daar deden ze niet aan. Je hebt een lange vlucht achter de rug, je staat al even te discussiëren met de betreffende medewerker en je wilt eigenlijk zo snel mogelijk op pad, dus accepteren maar. De auto was verder prima, maar de ervaring niet en als ik weer eens terug ga naar Canada, dan weet ik niet of ik nog bij Hertz ga huren.

Ook kunnen de verhuurbedrijven je proberen extra (nutteloze) verzekeringen aan te smeren als je aan de balie staat, maar deze kun je in de regel afwijzen, omdat je dus via de derde partij allrisk verzekerd bent. Let altijd wel even op de voorwaarden, want ook hier kunnen uitsluitingen in zitten.

Vooraf boeken of ter plaatse?
Ik boek mijn huurauto eigenlijk altijd vooraf. Sta je aan de balie en wil je nog een auto huren, dan heb je kans dat de auto die jij wilt huren niet meer beschikbaar is en wellicht moet je dan je hele gezin en bagage in een piepklein autootje proppen, of heb je juist een super dure, super luxe slee voor jou alleen, terwijl je bij voorkeur een kleine auto had geboekt.
Ook kunnen de prijzen flink hoger liggen, want ja, jij wilt NU een auto hebben, dus de nood is hoog, dus ga jij betalen, terwijl je, als je de auto vooraf huurt, rustig prijzen en voorwaarden kunt vergelijken.

Nieuw Zeeland; een Honda Civic

Wel of geen navigatiesysteem bij huren? 
Meestal maak ik wel gebruik van een navigatiesysteem. Geen gezoek, geen gedoe. In Europa kun je het vaak met je eigen navigatie af, maar ga je buiten Europa op vakantie, dan is er vaak geen kaart geïnstalleerd op je navigatiesysteem. Gelukkig bieden de verhuurbedrijven vrijwel altijd de mogelijkheid tot bijboeken van navigatie aan. Maar vaak wel voor een flinke prijs.
Tegenwoordig zijn er ook genoeg gratis navigatie apps te verkrijgen, welke geen mobiele data verbruiken. Zo is Waze erg populair, maar ik installeer eigenlijk altijd Maps.me op mijn telefoon, omdat je hier ook wandelroutes in kunt zetten (kan misschien in Waze ook wel, maar Maps.me voldoet voor mij). En dat kan soms best heel handig zijn als je even niet meer weet hoe je moet lopen en bewegwijzering niet al te best is.

Toch vind ik navigatie op de telefoon niet prettig werken en gebruik ik het zo min mogelijk, maar dat is mijn gebrek. Is de prijs redelijk, dan wil ik wel een navigatiesysteem bij huren, maar vaak is het voordeliger om je eigen navigatie mee te nemen en voor vertrek een kaart te kopen van het land waar je naar toe gaat.
Dit hebben we gedaan bij onze reis naar Nieuw Zeeland en dat heeft ons ongeveer € 150,- bespaard.

Check de auto bij ophalen en inleveren
Check bij het ophalen de auto rondom en van binnen. Maak van elke schade, ook al staat deze aangegeven op de huurovereenkomst, een foto en maak vooral ook een overzichtsfoto waarbij je kunt zien dat de auto op de ophaallocatie staat. Is het rustig, dan kun je eventueel met een medewerker van het verhuurbedrijf rond de auto lopen en alle schades opnemen.
Check bijvoorbeeld ook of de verlichting het doet. Zie je iets dat niet op het ophaalformulier staat, zorg dan dat een medewerker daar een notitie van maakt.

Lever je de auto in tijdens de openingstijden, dan zal er een medewerker met je om de auto lopen. Valt hij over een schade die er al zat, dan kun je dit aantonen door de foto’s die je voor vertrek hebt gemaakt en middels de overzichtsfoto waarop je duidelijk kunt zien dat deze is genomen op de ophaallocatie.

Ik kreeg in Zwitserland bij het inleveren van de huurauto de vraag of een schade op de voorbumper er al zat. Dat heb ik bevestigd, waarbij het voor de medewerker akkoord was, maar als het een punt van discussie was geweest, had ik nog mijn foto’s gehad bij het ophalen van de auto.

Soms is het niet mogelijk om tijdens de openingstijden je auto in te leveren, omdat je een extreem vroege of late vlucht hebt naar huis. Zet dan de auto neer op de betreffende locatie, maak wederom een overzichtsfoto, fotografeer de km-stand en het brandstof peil en fotografeer of film nogmaals de aanwezige schades.
Mocht je opeens geconfronteerd worden met een schade, dan kun je wellicht middels de foto’s/het filmpje bewijzen dat deze schade er al zat met ophalen van de auto, of juist niet en dus is toegebracht na het inleveren van de auto.

De Azoren; een Honda Jazz. Maar echt swingen deed hij niet…

Boek je auto slim
Huurprijzen gelden per 24 uur, met vaak een klein voordeel als je een auto per volle week huurt. Stel dat jij een auto huurt om 14.00 uur en je levert hem een week later weer in om 15.00 uur, dan betaal je een volle dag extra. Kijk dus of je hier wat mee kunt. Wellicht net iets later ophalen en iets eerder inleveren, scheelt je toch weer een dag extra huur.
Heb je de auto 6 dagen nodig, kijk dan of je hem een volle week kunt huren. Omdat verhuurders vaak met weekprijzen werken, zou je goedkoper uit kunnen zijn door de auto een dag langer te huren, maar deze een dag eerder in te leveren. In de regel rekenen verhuurders niks extra als je de auto een dag eerder inlevert dan je contract zegt (check het toch even voordat je gaat huren).

Lever je de auto te laat in, dan wordt er vaak wel extra gerekend. Het kan oplopen tot het betalen van een volledige extra dag. Het ene bedrijf is heel strikt en zal direct al een bedrag in rekening brengen, het andere bedrijf is wat coulanter als je bijvoorbeeld een half uur later dan aangegeven terug komt.

Wat heb je nodig om de auto te huren?
Een creditcard voor de borg (de kaart van de boeker/hoofdbestuurder). Bij het ophalen van de huurauto wordt er vaak een bedrag op je creditcard geblokkeerd, de borg voor het huren van de auto. Deze wordt weer vrijgegeven op het moment van inleveren, als er niks mis is met de auto. Check ook de limiet van je creditcard, want als je boven je limiet uit komt, kan het borg bedrag niet geblokkeerd worden op je creditcard en krijg je de auto niet mee. Natuurlijk je rijbewijs en indien meerdere mensen achter het stuur kruipen, dienen ook zij een rijbewijs mee te nemen.
In bepaalde landen moet je een internationaal rijbewijs kunnen overleggen. Zonder dit rijbewijs, te koop bij de ANWB en 1 of 3 jaar geldig, krijg je de auto niet mee. Zoek dit voor vertrek uit. Zo is het bijvoorbeeld in Nieuw Zeeland verplicht, maar was het voor onze reis in West Canada niet nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s