Anderhalve dag in Dubai, wat te doen?

Dubai, het stond al heel lang op mijn lijstje om eens te bezoeken. Ik was toch wel erg benieuwd naar hoe het zou zijn in een gebied waar geld in overvloed aanwezig is, waar de fancy drives (YES! Een Bugatti Chiron gespot!) om de haverklap voorbij komen en waar de skyline elk jaar verandert.
Of ik het leuk zou vinden, geen idee, daarom was een stopover van ruim anderhalve dag een prima begin. Zaterdag kwamen we in de ochtend aan en maandagochtend vlogen we door naar Christchurch in Nieuw Zeeland.

Natuurlijk is anderhalve dag veel te kort om Dubai echt te leren kennen, maar als deze stopover een positieve eerste indruk achter zou laten, dan houdt weinig me tegen om in de toekomst langer in Dubai te verblijven en nog meer te gaan bekijken en doen. En ja, ik vond Dubai erg leuk en zou zeker graag nog eens terug gaan om meer te zien en te beleven.

Hieronder volgt een erg beknopte reisgids over Dubai, ik hoop dat je er tips en inspiratie uit kunt halen voor je trip naar Dubai!

Waar verblijf je?
Nou, dat is in Dubai dus echt geen enkel probleem. Er zijn accommodaties in overvloed. Van goedkoop en simpel tot onbetaalbaar en super de luxe (ik moet eerst drie keer de loterij winnen, wil ik in de Burj Al Arab kunnen overnachten…), van appartement en AirBnB tot hotel en van locatie nabij het vliegveld, tot op de Palm.

Voor ons was de locatie belangrijk. Omdat we maar anderhalve dag hadden, wilden we redelijk centraal zitten en nabij een metro halte. Een fijn hotel was ook wel prettig en uiteindelijk kwamen we bij het Millennium Plaza Hotel uit, gelegen naast het metro station Emirates Towers. Het was ook nog eens een 5* hotel, maar wel een wat ouder hotel, welke in de goedkopere 5* prijsklasse viel. Uiteindelijk slaap je er voornamelijk en ben je het grootste deel van de dag op pad. Ondanks dat het allemaal wat ouder was, was het verder een prima hotel. De kamer was groot en comfortabel genoeg, het uitzicht was fenomenaal, het ontbijt (voor 1 dag bijgeboekt) was meer dan prima en op de service was ook helemaal niks aan te merken. Het aanwezige zwembad hebben we niet gebruikt wegens tijdgebrek.

Tip: Vraag om een kamer op een hogere verdieping, met uitzicht. Als er ruimte is, doet het hotel zijn best je verzoek in te willigen.

Omdat wij in de ochtend aankwamen, was onze kamer nog niet klaar. Vrij logisch natuurlijk als de check in pas ergens in de middag plaats kan vinden. We konden eventueel wel een andere kamer krijgen, maar dat was een kamer waarin gerookt mocht worden (is helaas nog vrij normaal in Dubai), maar daar had ik geen interesse in. Daarom de koffers weggezet en op pad gegaan, om ergens in de middag weer terug te komen.

Reizen in Dubai
Vanaf het vliegveld kun je eenvoudig naar de stad reizen. Je kunt de metro pakken, een taxi of eventueel een auto huren, al vind ik persoonlijk dat laatste overbodig als je in Dubai blijft, want met het OV, de taxi en te voet (buiten het zomerseizoen natuurlijk, want dan is het vaak veel te heet) is alles prima te bereiken.

Ook in de stad kun je je dus prima met het OV verplaatsen en dit is ook zeer betaalbaar. De metro rijdt zeer frequent en de twee lijnen (rood en groen) zijn op elk tijdstip van de dag druk bezet. De metro bestaat uit een 2e klasse (Silver), een 1e klasse (Gold) en een apart gedeelte voor vrouwen en kinderen.

Soms moet je een stuk lopen vanaf het metro station. Je kunt dan eventueel ook een bus pakken, of een taxi. Zeker bij de drukkere plekken zijn taxi standplaatsen en wordt er met een wachtrij gewerkt.

Tip: heb je geen zin om te wachten, loop dan een stukje terug en probeer een taxi aan te houden voordat hij bij de standplaats arriveert.

Loop je ergens op straat, dan kun je een taxi eenvoudig aanhouden door je hand op te steken. Sommigen rijden ook toeterend langs. Hebben ze plaats, dan stoppen ze. Vaak spreken de chauffeurs behoorlijk goed Engels (al begreep ik helaas niet wat voor supercar onze chauffeur op zijn wishlist had staan. Ik ben redelijk bekend met de verschillende merken en types van onbetaalbare bolides, maar hier konden zowel ik als reisgenoot geen wijs uit worden).
De crèmekleurige taxi’s met gekleurd dak werken allen met een meter en zijn prima betaalbaar. Je kunt cash betalen, maar ook pinnen of met je creditcard afrekenen. Vergeet de chauffeur de meter aan te zetten, dan is de rit gratis.

Let op: Taxi’s met een roze dak zijn speciaal voor vrouwen. Hier rijdt ook een vrouwelijke chauffeur in.

Helaas was dit jacht niet beschikbaar voor een rondvaart….

Dubai kent daarnaast een prima georganiseerd bus netwerk. Er rijden om en nabij 80 buslijnen en er zijn vele haltes in de stad, waaronder bij de meeste bezienswaardigheden en tram- en metro stations. Wij hebben geen gebruik gemaakt van de bus, dus ik kan hier helaas niet al te veel over vermelden.

Dan rijdt er ook nog een tram. Deze rijdt voornamelijk in de Dubai Marina, maar de lijn wordt nog uitgebreid richting de Mall of the Emirates. De tram kent dezelfde klassen als de metro.

Ook kun je bij de Palm Jumeirah de monorail pakken om over het opgespoten Palm eiland te reizen tot aan het mega grote Atlantis Hotel.
Ook van de tram en monorail hebben wij geen gebruik gemaakt.

Reis je met het OV, dan is het het makkelijkst om een rode Nol-Card aan te schaffen, een soort OV-kaart zoals wij deze kennen, alleen dan van papier. De kaart is te gebruiken in de metro, tram, bus en watertaxi. Je kunt de kaart kopen bij alle metro-, tram- en busstations. Je kunt er maximaal 10 enkele reizen op zetten, of 5x een dagpas. Kijk wel goed als je de kaart wilt gebruiken in welke zones je reist, want dit kan de prijs beïnvloeden. De dagpas kost 20 AED.

Let op: de Palm Jumeirah Monorail valt buiten de Nol-Card regeling. Hier moet je aparte tickets voor aanschaffen.

Dan heb je nog de Abra’s, traditionele houten boten, welke vooral te vinden zijn op de Dubai Creek. Natuurlijk kom je ook met de metro aan de overkant van de Creek, maar overvaren met de Abra is een leuke belevenis en een enkeltje kost slechts 1 AED. Soms moet je even wachten, maar het is een komen en gaan van bootjes, waardoor je vrij snel aan de beurt bent. Je betaalt rechtstreeks aan de schipper.

Heb je weinig tijd, dan is de hop-on hop-off bus een aanrader. In Dubai kent de bus drie routes, rood (Downtown Dubai en door het oude gedeelte van de stad), groen (strand) en blauw (Marina en Palm), waarbij de meeste bezienswaardigheden worden aangedaan. Je kunt verschillende tickets kopen variërend van een dag pas tot een week pas en gedurende de geldigheid van je ticket kun je in- en uitstappen zoveel je wilt en waar je wilt. De prijzen starten vanaf € 55,- voor een dagpas in de voorverkoop.

Wat is er te zien en te doen?
Nou, heel veel meer dan wat ik hier ga benoemen. Want met anderhalve dag in Dubai ben je er nog lang niet. Zo hebben wij bijvoorbeeld geen desert safari gedaan, noch één van de waterparken bezocht, laat staan dat we uitgebreid het geld hebben laten rollen in één van de vele Malls.

Mall of the Emirates
Na aankomst moesten we even een paar uur overbruggen voordat onze kamer klaar was. Daarom bij het metro station een rode Nol-Card aangeschaft en op de metro gestapt richting The Mall of the Emirates. Een groot winkelcentrum met ongeveer 500 winkels. Helaas waren er bij de Mall weinig tot geen fancy drives te vinden, daarom maar zonder supercar spotting naar binnen gegaan en rondgelopen in de Mall. Natuurlijk even de skihal bewonderd en de overdaad aan winkels, voordat we terug gingen naar het hotel om in te checken. Na een korte pauze zijn we met de metro de andere kant op gegaan.

Al Bastakiya, de oude wijk
We hebben door het drukke “gewone” gedeelte van Dubai gelopen, waar het leven zich veelal buiten afspeelt, om daarna door te lopen naar Al Bastakiya, de  historische wijk in Dubai. Hier heerlijk rondgedwaald door de nauwe steegjes, om daarna even bij een cafeetje neer te ploffen om te lunchen.
Hoewel deze wijk het historische deel van Dubai betreft, zag het er allemaal tip top uit. De wijk was in verval geraakt, maar is in 2005 zo grondig gerestaureerd dat het historische er mijns inziens een beetje af is gegaan. Er zijn diverse musea te vinden in en om de wijk en doordat het er allemaal zo strak uit zag, kwam het allemaal vrij nieuw op mij over. Desondanks een heerlijke plek om doorheen te slenteren.

Struinen door Al Bastakiya

Al Seef
Een nieuwe wijk, geopend in 2017, gelegen naast Al Bastakiya en aan de Creek. Hier ook weer heerlijk doorheen gelopen. Het is een wijk met mooie architectuur, gebaseerd op de oude Arabische bouwstijl, winkels en restaurants en mooie uitzichten over de Creek.
Doordat de wijk gelegen is aan de Creek en er aanmeerplaatsen zijn voor boten zou je hier ook maar zo een uit de kluiten gewassen super jacht kunnen zien.

Souk bezoek
Aan de overkant van de Creek, in de wijk Deira, liggen verschillende souks bij elkaar, onder andere; de Old Souk, Spice Souk, Gold Souk en Utensils Souk. Hier zijn we met de Abra naar toe geweest. Vanaf de aanmeer plaats is het een paar stappen lopen. Er is veel te zien, in de Spice Souk komen de kruidige aroma’s je tegemoet, in de Gold Souk is het goud dat er blinkt. Het is er een drukte van jewelste, met het bijbehorende lawaai. Verkopers proberen je allemaal hun waar te verkopen (kan ik dus he-le-maal niet tegen) en afdingen is een must.

Dubai Fountain
Naast de Dubai Mall en de Burj Khalifa ligt de Dubai Fountain waar ’s avonds shows worden gegeven. Met een lengte van 275 meter is de fontein niet bepaald klein te noemen en het water van de fontein spuit maximaal 150 meter omhoog. Overdag vindt er een show plaats om 13.30 uur, daarna vanaf 18.00 uur elk half uur tot 23.00 uur, voorafgegaan door een licht show op de Burj Khalifa.

Er worden verschillende nummers gebruikt voor de shows, zowel internationaal bekende nummers als lokale nummers.

Vanuit de vele restaurants gelegen rondom de fontein kun je de show zien, echter is de show ook gratis te zien vanaf de kant of van het hoger gelegen balkon van de Apple Store in de Dubai Mall.

Na afloop nog even de Dubai Mall bezocht. Hier vind je maar liefst 1200 winkels (daarbij valt de Mall of the Emirates in het niet, met “slechts” 500 winkels), een ijsbaan, een skelet van een dinosaurus, een aquarium en een metershoge waterval. Ook hier kun je bij de Valet Parking weer exclusieve supercars spotten.

Burj Khalifa
Natuurlijk kon een bezoek aan het observatieplatform At The Top in de Burj Khalifa niet ontbreken. At The Top is, hoe grappig, te bereiken vanuit de “kelder” van de Dubai Mall.

Je kunt zowel At The Top op de 124e en 125 verdieping bezoeken (ruim 450 meter hoog) en een ticket boeken naar At The Top Sky op de 148e verdieping (555 meter hoog). De laatste is ruim twee keer zo duur, maar je mag dan wel een lounge in en krijgt een persoonlijke gids toegewezen welke je allerlei dingen uitlegt.

Burj Khalifa by night

At The Top is dagelijks geopend vanaf 8.30 uur tot 23.00 uur (laatste mogelijkheid om naar boven te gaan). At The Top Sky is ook dagelijks geopend, maar een uurtje later en sluit een uurtje eerder.
Tickets voor At The Top zijn te verkrijgen vanaf 149 AED, met hogere prijzen rond zonsondergang. Tickets voor At The Top Sky zijn te verkrijgen vanaf 378 AED.

Het kan behoorlijk druk zijn, dus het is wel aan te raden om je tickets van te voren te reserveren. Vaak loop je bij de lift naar boven weer vertraging op. Hoewel de liften groot en snel zijn, is dit toch wel een kleine bottleneck.

Maar dan, als je in de lift stapt, dan sta je ook binnen no-time boven. Ongeveer een minuutje doet de lift erover om van beneden naar de 124e verdieping te zoeven. En je merkt helemaal niet dat je ongeveer 10m per seconde omhoog of omlaag gaat.

En dan kom je boven aan en dan is het uitzicht werkelijk fantastisch. Het zou ongetwijfeld nog mooier zijn geweest als het helder was geweest, maar helaas was dat niet het geval. De Burj Al Arab was derhalve niet heel best zichtbaar. Jammer ook dat mensen ongeveer 10 minuten nodig hebben om zich in het glas van het terras te vouwen, zodat ze die Instagramwaardige foto naar het thuisfront kunnen sturen. Ook jammer dat er werkelijk overal wel iemand zit die die Instagramwaardige foto wil maken. Excuses als ik in de weg stond. Maar niet iedereen wil een half uur besteden aan een foto.

Wel fijn daarentegen is dat er kijkgaten zijn gemaakt in het glas, zodat je op je foto’s geen weerspiegeling ziet. Maak je foto’s van binnen, overweeg dan om voor je spiegelreflex camera een polarisatie filter aan te schaffen. Dit haalt ook al veel van de weerspiegeling weg.
Je kunt vrijwel rondom het uitzicht bewonderen en daarna nog naar de 125e verdieping gaan waar je ook weer van alles kunt zien en doen.

Overigens staat er voor de rit naar beneden ook vaak een rij en is het wachten tot je aan de beurt bent.

Ferry tochtje
Één van de leukste uitstapjes vond ik zelf. Bij het Al Ghubaiba station kun je de ferry pakken naar de Marina. De vaartijd ligt tussen de anderhalf en twee uur en een enkeltje kost 50 AED. Dagelijks vaart de ferry af om 11.00, 13.00 en 18.30 uur, zowel vanaf Al Ghubaiba als vanaf de Marina. Je maakt ook een korte stop bij Dubai Water Canal, waar je eventueel in of uit kunt stappen.

Leuk was dit vooral omdat je weer een compleet ander zicht hebt op de skyline van Dubai. In ons geval was dat helaas niet zo heel veel zicht. Het regent gemiddeld een halve dag per jaar in Dubai en natúúrlijk moest dat net gebeuren tijdens die 2 dagen dat wij er zaten (neem de halve dag aub met een korreltje zout). Beetje jammer, want de skyline zag er daardoor wat triestig uit. Gelukkig klaarde het al snel weer op, hoewel de zon het nog altijd liet afweten, maar de skyline werd iets beter zichtbaar. Tevens vaar je langs de Burj Al Arab en de Palm, waar ze momenteel een enorm complex aan het bouwen zijn. Tenslotte vaar je nog een stuk de Marina in, waarna de ferry aanmeert en je je dag kan vervolgen. Je kunt heerlijk in de Marina rondstruinen en vanaf de Marina loop je zo richting het strand, aangezien JBR Beach en Marina Beach bij de Marina te vinden zijn.

De stranden van Dubai
Dubai is meestal wel een zon zekere, heerlijk warme bestemming, dus een bezoekje aan het strand staat al snel op het programma, want ook de zeewatertemperatuur is prima.
Langs de kust van Dubai liggen 12 stranden welke publiekelijk toegankelijk zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal (kleinere) privé stranden welke alleen toegankelijk zijn voor hotelgasten of bewoners, dit geldt met name op het palmeiland.

De stranden verschillen verder niet zo heel veel van de stranden in niet-Arabische landen. Wel verboden is het om in Dubai topless of naakt te recreëren op het strand en natuurlijk is de kans groter dat je vrouwen in burkini’s ziet. Het wordt niet op prijs gesteld om in je badkleding buiten het strand te lopen. Wil je dus ergens wat drinken, kleed je dan even aan.

Na zonsondergang (mooi te zien vanaf Jumeirah Public Beach, met de Burj Al Arab pontificaal in beeld) is het verboden om in zee te zwemmen en je mag ook geen (close up) foto’s maken van mensen op het strand, tenzij ze op een overzichtsfoto staan.

Souk Madinat
Souk Madinat maakt deel uit van het enorme Madinat complex, met hotels en vele restaurants. Het geheel is in Arabische stijl gebouwd, rondom een soort van lagune met vele waterwegen. Hierdoor staat het ook wel bekend als het Venetië van Dubai en het is prachtig om doorheen te slenteren. Niet alles is toegankelijk, tenzij je een hotelgast bent.

Naast het heerlijk rondslenteren, kun je ook een Abra Tour boeken. Een boottochtje van ongeveer 20 minuten voor AED 75 p.p. De Abra’s varen elke dag tussen 11.00 en 23.00 en vertrekken iedere 20 minuten vanaf het centrale Abra station bij restaurant Toscane.

In de souk vind je verschillende winkeltjes. Deze zijn voornamelijk op de toeristen gericht, maar je kunt hier onbekommerd rondkijken, want niemand valt je lastig. Naast winkeltjes vind je hier een flink aantal cafés, bars en restaurants.

Tip: Wij hebben heerlijk gegeten bij The Noodle House. De bediening is erg vriendelijk, de Aziatische gerechten zijn prima betaalbaar en de borden liggen goed vol.

De kleine afbeeldingen zijn te vergroten door erop te klikken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s