Gigagaaf! De Gelmerbahn in de Zwitserse Alpen

Een van de meest populaire bergbanen in Zwitserland is de Gelmerbahn. Dit voornamelijk omdat het baantje supersteil is met een stijging van maximaal 106%, waarbij je flink de diepte in kijkt, maar ook kunt genieten van het prachtige panorama dat zich voor je ontvouwt, naarmate je met een traag rikketik tempo de berg opgetrokken wordt om minder dan tien minuten later vlakbij de prachtig blauw gekleurde Gelmersee op 1860 meter hoogte uit te stappen.

Heb je last van hoogtevrees, dan wil je misschien liever iets anders doen, want ja, je kijkt behoorlijk ver de diepte in. Hou je wel van een beetje avontuur, probeer dan een plekje op de eerste rij te bemachtigen en geniet.


Oorspronkelijk was het baantje bedoeld om bouwmateriaal naar boven te brengen voor de aanleg van het stuwmeer, de Gelmersee, maar inmiddels is het een waanzinnig populaire toeristische attractie waarvoor je, zeker in het hoogseizoen, vooraf moet reserveren, omdat er per keer maar plek is voor maximaal vierentwintig personen.

Goed, even wat algemene info dan. De openingstijden zijn vanaf circa 21 mei tot 24 oktober, echter kan slecht weer roet in het eten gooien. Kijk dan ook altijd op deze site als je aan het begin of eind van het seizoen met de Gelmerbahn mee wil. Hier kun je tevens online je ticket boeken.

De lift gaat van 9.00 tot 16.00 uur en in juli en augustus gaat de laatste lift terug om 16.45 uur. Een retourtje kost CHF 32 per persoon (2021) en is zowel online te boeken als ter plaatse, echter kan je dan teleurgesteld worden, mocht er geen plek meer zijn. En zoals ik al schreef is die kans behoorlijk groot als je tijdens het hoogseizoen reist.

En zorg er natuurlijk ook voor dat je op de door jou geboekte tijd weer klaarstaat om naar beneden te gaan, anders bestaat de kans dat je moet lopen, omdat er geen vrije plaatsen meer zijn op latere ritten.

Er zijn genoeg parkeerplaatsen op een klein stukje lopen van het Talstation en natuurlijk is de Gelmerbahn ook uitstekend met het OV te bereiken, zoals vrijwel alles in Zwitserland uitstekend met het OV te bereiken is.

Wat is er verder te doen behalve natuurlijk de thrill van de Gelmerbahn?
Je kunt een rondje om de Gelmersee lopen, het stuwmeer dat ingeklemd ligt tussen de bergen en aan de zuidwest kant een prachtig uitzicht biedt op de tegenover liggende bergen.

Het is een tochtje van net geen vijf kilometer, waar je ongeveer twee uur over doet. Het pad is hier en daar niet heel best en kent soms steile aflopende wanden, waardoor het voor onervaren en jonge kinderen een pittige uitdaging kan zijn.

Ik heb zelf de Gelmersee midden juni bezocht, maar er werd ons ten strengste afgeraden om helemaal rond te lopen, omdat er nog vele sneeuwbruggen waren met mogelijk diepe gaten daaronder. Tja, nu ben ik maar een domme toerist en is de dame achter de kassa ongetwijfeld prima geïnformeerd, dus heb ik haar raad ter harte genomen en heb ik het bij een klein wandelingetje gehouden.

Beneden bij het Talstation vind je nog een hangbrug over de kloof heen, waar het water van het riviertje de Aare middels twee watervallen naar beneden stort. Al wiebelend loop je op 70 meter hoogte over de ongeveer 70 meter lange Handeckfallbrücke naar de overkant en kun je richting Hotel Handeck lopen, of je draait aan het eind weer om en wiebelt je weg weer terug over de brug. Niet zo imposant als de Triftbrücke, maar wel een heel stuk makkelijker te bereiken!

De kleine afbeeldingen zijn te vergroten door erop te klikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s