Maligne Lake met haar Instagramwaardige Spirit Island

Vanuit Jasper kun je natuurlijk de vele attracties langs de Icefields Parkway gaan bezoeken, je kunt echter ook de meren gelegen boven Jasper bezoeken of de bezienswaardigheden aan Maligne Lake Road.

Jasper
Waar ik Banff hysterisch druk vond, vond ik Jasper een stuk relaxter. Natuurlijk is het ontzettend toeristisch, maar het miste de complete hysterie van Banff. In Jasper ging het er allemaal gemoedelijk aan toe. Misschien ook wel omdat het wat kleiner is dan Banff. In Jasper wonen ongeveer 4600 mensen, in het zomerseizoen natuurlijk aangevuld met vele toeristen.

Accommodaties zijn er te over en qua restaurants en cafés is er ook meer dan genoeg keuze. Natuurlijk zijn er ook meer dan genoeg (souvenir) winkels te vinden in het plaatsje. Tevens vind je in Jasper of de nabije omgeving een groot aantal hiking routes.

Patricia/Pyramid Lake
Een kort ritje vanuit Jasper brengt je naar beide meren toe. ’s Ochtends vroeg heb je vaak nog een mooie weerspiegeling bij beide meren en Pyramid Lake is een heerlijk meer, met een strandje, waar je op een mooie zomerdag heerlijk kunt relaxen. Ben je een durfal, dan kun je ook het water nog in, maar mijn hand vond het nogal fris en ik vond het wel prima zo.

Ook zijn er meer dan genoeg mogelijkheden tot hiken bij de twee meren. Er zijn een verscheidene trails te volgen, zowel kortere als langere.

Maligne Canyon
Bij de Maligne Canyon verzamelen alle toeristen zich weer en was het, als bijna vanouds, weer ontzettend druk.

Maligne Canyon is een super mooie kloof, met het mooie blauw gekleurde en kraakheldere water en leuke watervalletjes.
In totaal gaan er 6 bruggen de kloof over en je kunt verscheidene trails volgen naar een aantal bruggen, maar ook naar alle 6 de bruggen. Vanaf de hoofdparkeerplaats naar de zesde brug is het ongeveer 8 km lopen heen en terug. Echter zijn er ook parkeerplaatsen bij brug 5 en 6, dit als je geen zin hebt in een hike van 8 km.

Wij hebben de auto op de hoofdparkeerplaats gezet en zijn tot aan brug 5 gekomen. De canyon is erg mooi. Soms super smal, soms loop je hoog boven het water en soms loop je bijna op gelijke hoogte met het kristalheldere water. Het pad stijgt wat, het pad daalt wat, maar moeilijk wordt het nergens. Het is tot de vijfde brug prima te lopen.
Vanaf de derde brug wordt het overigens beduidend rustiger, de meeste mensen keren dan weer om en gaan terug richting de parkeerplaats.

Medicine Lake
Via de Maligne Lake Road rijd je langs Medicine Lake. Hier lijkt het alsof men de stop uit het meer heeft getrokken, want in de zomermaanden verdwijnt het water. Medicine Lake wordt namelijk vooral gevoed door smeltwater, terwijl het water ook wegstroomt in een ondergronds grottenstelsel dat richting de Maligne Canyon loopt. Is er geen aanvoer meer van smeltwater, dan stroomt het meer dus leeg. En een enorm meer dat half droog is ziet er best wel een beetje bizar uit.

Overigens schijn je vaak wildlife te kunnen zie op de weg richting Maligne Lake. Wij hebben welgeteld 0 (NUL) dieren gezien, behoudens wat vogels hier en daar. Wat een teleurstelling…

Medicine Lake, maar dan zonder water

Maligne Lake
Maligne Lake was onze eindbestemming van de dag. Een prachtig meer (en met zijn 22,5 km lengte het grootste meer in de Canadese Rockies) waar we met een boot naar Spirit Island gevaren zijn. We hadden bewust gekozen voor een tijdstip later op de dag, zodat het licht bij Spirit Island het mooist zou zijn. Zonder stops moet je voor de reistijd van Jasper naar Maligne Lake ruim een uur uittrekken.

Het is niet toegestaan om met je eigen motorboot op het meer te varen. Wel kun je met een kano of roeiboot op pad. Bedenk wel dat het beroemde Spirit Island, dat alleen te bereiken is via het water, ongeveer 14 km weg ligt van het dok. Je kunt een eigen kano meenemen, of je kunt deze huren bij het bekende Maligne Lake Boat House. Prijzen starten vanaf $ 40 p.u. voor een één persoons kayak tot $ 100 p.u. voor een grote roeiboot voor maximaal 5 volwassen of 4 volwassenen en 3 kinderen. Het is overigens veel voordeliger om de hele dag een boot te huren. De kosten variëren dan van $ 165 tot $ 225.

Omdat ons dat iets te actief was, hebben wij een excursie geboekt via Maligne Lake Cruise. Zij bieden in het zomerseizoen dagelijks (maar wel weersafhankelijk) verschillende tours aan. De classic cruise kost $ 75 p.p., je maakt dan een tocht over het meer, met een korte stop van ongeveer een kwartier op Spirit Island. De premium cruise duurt een half uurtje langer. Het rondje zal min of meer hetzelfde zijn, echter krijg je iets meer tijd op Spirit Island en stop je verschillende keren op de route. De kosten bedragen dan $ 110 p.p.

Tip: Boek je ticket op tijd. Het is, zeker in de zomermaanden, een populaire trip en mis grijpen is zonde. Je moet dus ook een beetje mazzel hebben dat de dag waarop jij op pad gaat net een mooie dag is.

Ondanks dat het de afgelopen dagen vrij heiig was, was het op de dag van de cruise een prachtige heldere dag. De bergen die Maligne Lake omringen lagen er prachtig bij in de middag zon.

De bootjes waarmee gevaren wordt zijn niet de grootste boten en natuurlijk wil je proberen een plekje aan het raam te bemachtigen. Er is eventueel een kleine ruimte achter op de boot waar je kunt staan, maar daar kan niet iedereen terecht.

Na de verplichte veiligheidsinstructies ga je op pad en volgt er een schat aan informatie en natuurlijk ook de mogelijkheid om direct vragen te stellen. Dat alles terwijl je de omgeving op je laat inwerken. Want wow, wat een fantastisch uitzicht. Hoge bergen op links, wat minder hoge bergen op rechts, die later toch uitgroeiden tot reusachtige bergen, hier en daar nog sneeuw of een kleine gletsjer zichtbaar, duizenden bomen en rust. Alleen de boot waar jij op zit en hier en daar wat kanoërs, waar overigens goed rekening mee wordt gehouden, want ondanks dat de boot een flinke snelheid heeft, gaat deze stapvoets langs mensen in kano’s en roeiboten.

Na 14 kilometer kom je aan bij Spirit Island, prachtig omringd door een immense bergketen. Hier kun je, met een beetje goed weer, de instagramwaardige foto maken die je vast wel eens voorbij hebt zien komen als je informatie over Canada zocht. Het mooie eilandje met de bomen, omringd door de bergen op de achtergrond. Er is een kort wandelingetje te maken waarbij de route zowel boven- als onderlangs gaat.

Leuk feitje: Spirit Island is voor het grootste gedeelte van het jaar helemaal geen eiland, maar een schiereiland. Alleen in de lente bij veel regen en smeltwater is het een eiland, omdat de waterstand in het meer dan hoger is.

Na het aanmeren stroomde de boot snel leeg en iedereen vloog meteen naar het hoger gelegen uitzichtpunt. Wij gingen vervolgens eerst onderlangs om vanaf het strand Spirit Island te bewonderen. We hadden het strand voor onszelf en nadat wij onze weg vervolgden en bij het uitkijkpunt aankwamen, was deze inmiddels volkomen verlaten.

Let op: Spirit Island is NIET toegankelijk. Het eilandje is namelijk heilige grond voor de Stoney Nakoda First Nation. Zij geloven dat de omringende bergketen fysieke representaties zijn van hun voorouders. Het feit dat Spirit Island aan 3 kanten is omringd door één bergketen is behoorlijk zeldzaam en juist dat maakt het eiland nog belangrijker voor de Stoney.

Na een kwartier klinkt een signaal en is het tijd om terug te gaan naar de boot, waarna je aan de terugreis begint. Nog even genieten van de adembenemende vergezichten en de imposante bergen en al veel te snel komt het Maligne Lake Boat House weer in het vizier. Helaas, de excursie zit er op.

Terugrijdend op Maligne Lake Road richting Jasper geprobeerd om de wildlife stand van de 0 te krijgen, maar helaas, geen dieren gezien.
Nabij Jasper kwam het verkeer in een keer tot stilstand en stonden we in de file. File? Bij Jasper? Ik vond het maar raar. Maar ik had het kunnen weten. Het was een zogeheten deer-jam. In de berm stonden een aantal herten te grazen, die zich totaal niet stoorden aan de vele toeristen die de auto hadden geparkeerd en nieuwsgierig dichterbij kwamen. Jammer alleen dat sommige toeristen weer erg weinig respect tonen en vlak naast een hert gaan staan, zodat ze de perfecte instagramwaardige selfie kunnen maken (ik hoopte stiekem een beetje dat het hert zou uithalen, maar dat mag ik misschien niet zeggen). Prima dat je uitstapt, maar houd je afstand. Het zijn nog altijd wilde dieren, ze kunnen onberekenbaar reageren en ook zij hebben hun personal space nodig, net als jij en ik.

Nadat we de dieren (van een afstandje) hadden bewonderd stapten we in de auto voor het laatste stukje terug naar onze accommodatie en warempel, net voordat we Jasper binnen rijden, weer herten! En…hier was nog geen deer-jam ontstaan. Nope, wij waren zelfs de eersten die stopten. Duurde overigens niet lang, want al snel stopten er weer auto’s en was het voor ons tijd om weer in te stappen en Jasper in te rijden.

We hebben dus toch nog wildlife gespot!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s