Panama & Costa Rica

In september 2018 heb ik Panama en Costa Rica bezocht. Waarom Panama en Costa Rica?
Het was eigenlijk een flitsbezoek aan Panama, want ik moest Bocas del Toro in de planning stoppen (zie ook mijn blog over Bocas del Toro) en zoals de meeste Nederlanders hebben wij ook een beperkt aantal vakantiedagen.
Costa Rica stond echter al wat langer op de bucket list. En dan voornamelijk vanwege de prachtige natuur, het uitbundige groen, de vulkanen, de kans om wild life te spotten en de mooie stranden.

We gingen in het regenseizoen, waardoor de prijzen beduidend lager waren en het ook redelijk rustig was qua toeristen. Het regenseizoen viel overigens best mee. We hebben 2 keer ’s avonds een flinke stortbui gehad, maar toen zaten we al in onze accommodatie en 1 keer in de namiddag een enorme bui. Gelukkig konden we toen binnen schuilen. En verder af en toe een beetje regen, vooral aan het eind van de vakantie, maar dat was absoluut niet noemenswaardig. Was er van tevoren een beetje huiverig voor, maar het viel me 100% mee, het had ook dagen non stop kunnen regenen, wat niet lang nadat wij terug gekomen waren ook gebeurde in een deel van Costa Rica.

Goed, dan over de trip die we hebben gemaakt. We begonnen dus in Panama. Één avond en ochtend in Panama Stad, om daarna door te vliegen naar Bocas del Toro. Panama heeft echter heel veel meer te bieden en wellicht dat ik in de toekomst terug ga om nog meer van Panama te ontdekken.

Na Bocas del Toro zijn we grens over gestoken naar Costa Rica en via Puerto Viejo naar Tortuguero gegaan. Nadat we Tortuguero achter ons hebben gelaten, hebben we bij aankomst in La Pavona de huurauto gekregen. Via de Catarata del Toro zijn we naar La Fortuna gegaan om vervolgens via Rincon de la Vieja en Monteverde naar het zwaar veramerikaanste Manuel Antonio te gaan, waar onze rondreis ten einde kwam.

De conclusie? Costa Rica was heel erg mooi. Maar ik miste een beetje de wow-factor die ik had bij IJsland en Canada. Nu zijn die landen natuurlijk niet te vergelijken met elkaar en misschien was ik ook wel te verwend doordat ik deze landen al heb bezocht. Toch zou ik in de toekomst best terug kunnen gaan richting Costa Rica, maar zeker ook naar Panama, omdat ik daar nog veel te weinig van heb gezien.

De globale route

De blogberichten over Panama vind je hier!
De blogberichten over Costa Rica vind je hier!